Csípő endoprotezis. Csípőprotézis műtét - leírása, okai és kezelése

csípő endoprotezis

Az orvosi fizikális vizsgálatok és az elkészült röntgenfelvételek alapján megállapítottuk, hogy panaszainak hátterében csípőízületi kopás coxartrózis áll. Szükséges, hogy a műtét előtt még egy alkalommal szóban és írásban is ismereteket szerezzen betegségéről, az elvégzendő műtétről, és arról, mit tehet Ön, hogy fájdalmai csökkenéséhez hozzájáruljon. Fontos számunkra és kötelességünk, hogy Önt tájékoztassuk, hogy Ön felelős döntést hozhasson, amikor a tájékoztató füzet végén beleegyezését kérjük a beavatkozás elvégzéséhez.

Éppen ezért kérjük, olvassa el tájékoztató anyagunkat, és konzultálja meg minden kérdését kezelőorvosával! Hogyan épül fel a csípőízület?

Csípőprotézis műtét (endoprotézis is), műízület – TEP

A csípőízület egyik alkotóeleme a medencecsont homorú, félgömb alakú, porccal borított része: a vápa, amely befogadja a combcsont gömb alakú, ugyancsak porccal fedett fejét. Az ízületet az ízületi tok és erős szalagok tartják helyben és az ízületet alkotó két csonton tapadó izmok mozgatják. Medencecsont Vápa Combfej Combcsont 1. Az ízületi tükörporc-borítás elkopik, egyenetlenné válik.

a térdízület porcának helyreállítása

Mozgás során megnő a súrlódás. A leváló porcdarabok hatására az ízületi tok belhártyája gyulladttá válik. Fokozódik az ízületi folyadék termelése, ez feszüléshez vezet. A kialakuló meszesedés miatt az ízület mozgásterjedelme beszűkül, és fájdalmassá válik. Milyen okok váltják ki az ízület kopását? Beszélhetünk elsődleges ízületi kopásról primer artrózisról.

Délelőtt még műtötték, este a saját lábán tért haza

Ebben az esetben a leggondosabb vizsgálatok sem tudják kideríteni, hogy mi okozta a csípő porckopását. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszhat a biológiai elöregedés, illetve a degeneratív elváltozások. Beszélhetünk másodlagos ízületi kopásról szekunder artrózisról. Ebben az esetben korábban lezajlott betegségek okozzák a porc pusztulását.

Gyermekkorban: Csípő endoprotezis csípőficam. Perthes-kór: a második leggyakoribb csípőízületi betegség, ami 3 13 éves kor között fordul elő. A combfej vérkeringési zavarával függ össze. Serdülőkorban: A combfej-elcsúszása a növekedési vonalban: traumás vagy hormonális zavaron alapuló betegség. Ízületi sérülések, gyulladások. Felnőttkorban: Combnyak- illetve csípőtáji törések.

A csípőprotézis legfontosabb tudnivalói

Ízületi gyulladások, reumatológiai kórképek. Combfej-elhalás combfej - nekrózis : ennek oka lehet: - alkoholizmus - szteroid-szedés - ismeretlen eredet Melyek a betegség csípő endoprotezis tünetei? Fájdalom, melynek jellemzői: Reggeli ébredést, hosszas egyhelyben tartózkodást követően jelentkezik, majd bemozgatás után enyhül indulási fájdalom. Megterhelésre, hosszabb járáskor fokozódik.

Nyugalomban enyhül vagy megszűnik. Az alsó végtagon elöl a lágyékba, combba, térd felé kisugárzik. Járóképesség, járástávolság lecsökkenése. A csípő endoprotezis megrövidülése. Mindezek sántításhoz vezetnek. Milyen kezelési lehetőségek vannak? Nem műtéti konzervatív kezelés Célja: Eszközei: A fájdalom csökkentése Az ízület hasznos mozgásterjedelmének csípő endoprotezis Izomerő fokozása Sántítás csökkentése Gyógyszeres kezelés: - gyulladáscsökkentők - fájdalomcsillapítók - izomgörcsoldók, lazítók Reumatológiai kezelések: fizioterápia, gyógyfürdő-kezelés balneoterápia Mozgásterjedelem bővítő torna 2.

Műtéti operatív kezelés Ha a nem műtéti kezelési módok már hatástalanok, valamint a klinikai mit kell tenni a kar ízületeinek fájdalmán röntgenvizsgálatok igazolják a diagnózist, műtétet javasolhat az orvos.

Csípőprotézis műtét (endoprotézis is), műízület – TEP

Fontos a műtét idejének kiválasztása, ami főleg a beteg fájdalomtűrő képességétől és a stabilizáló izomzat állapotától függ.

Csípőprotézisek fajtái: 1. Cementes protézis A műanyagból készült vápát, és a combcsontba illeszkedő fém szárat gyorsan szilárduló kötőanyag csontcement rögzíti a csonthoz.

A cementes protézis a ragasztóanyag megszilárdulása után teljesen stabil, terhelhető.

Személyes adatok feldolgozása. A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található. Kifejezett beleegyezésének jogi következményeként nyilvántartjuk E-mail címét, lekérdezési azonosítóját, IP címét, nevét, nemét, lekérdezésének tárgyát, postai irányítószámát, államát, telefonszámát, utcáját, honlapját, a hozzájárulás megadásától kezdve 5 évig. Ezeket az adatokat a lekérdezése megválaszolása céljából dolgozzuk fel.

Itt a vápa csak műanyag komponensből áll, benne a helyzetét jelző RTG képen fémgyűrűvel. Hátránya, hogy az implantátum esetleges kilazulásakor a protéziscsere során gyakran csontvesztéssel jár a cement eltávolítása. Cement nélküli protézis Ezt a technikát leggyakrabban fiataloknál, illetve 60 éves kor alatt ajánlják, amikor a csontállomány még alkalmas körbenőni a protézis szárat és a vápát.

Itt ragasztóanyagot nem használnak.

A kiadvány további cikkei

Cement nélküli protézis esetén a vápa két részből áll, külső fémcsészéből és műanyag betétből. A fémcsészébe behelyezett műanyag betét fogadja be a protézisfejet. A szár fémből készül az abszolút szövetbarát titánból, vagy titán bevonatú anyagbólfelszínét egyenetlenre munkálják meg, lehetővé téve, hogy a csontszövet, csípő endoprotezis az egyenetlenségekbe, kellően rögzítse az implantátumot.

Ez a rögzülés mintegy 2 hónapot vesz igénybe, ezért az ilyen műtétek után kb. Mind a cementes, mind a cement nélküli protézisek várható, élettartama a terheléstől, használattól illetve csontállomány állapotától függően körülbelül év lehet.

Minimál invazív endoprotézis

Befekvés előtti előkészületek: Góckeresés a rejtett fertőzések csípő endoprotezis Pl. Fontos a kezelésük, mert egy fertőzés forrásaként szerepelhetnek, amelyből a kórokozók a véráram útján eljuthatnak a protézisműtét területére és a műtét után sebgennyedést okozhatnak. Belgyógyászati előkészítés szükség esetén. Tapasztalatunk szerint a csípőprotézis beültetés alatt vagy közvetlen utána a Beteg vérpótlásra, transzfúzióra szorulhat.

Saját vér biztosítása autotranszfúzió amennyiben egészségi állapota lehetővé teszi, és orvosa ezzel csípő endoprotezis - a lehető legkevesebb szövődmény veszélyét hordozza. A vérpótlás lehetőségeiről külön tájékoztató anyag áll rendelkezésre, kérje orvosától.

Csípőprotézis-műtét utáni teendők

Előkészületek a kórházban, műtét előtt: A műtét csípő endoprotezis délután trombózist vérrögösödést gátló injekciót, éjszakára nyugtató tablettát kap. A műtét napján: - kivehető fog-protézis eltávolítása - körömlakk lemosása - trombózis gátló harisnya vagy fásli föltétele - Az altató orvossal előzetesen egyeztessen a szokásos gyógyszerek bevételét illetőleg! Amennyiben a műtét napján szükséges a saját gyógyszerek bevétele kérjük, azt csak egy korty víz segítségével tegye!

Sebészeti beavatkozás műtét esetén minden beteg ki van ízületi gyulladásos artrosis sebfertőzés veszélyének, függetlenül attól, hogy a beavatkozásra mely egészségügyi intézményben kerül sor. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk betegeink tájékoztatását, felkészítését annak érdekében, hogy gyors gyógyulásban ők maguk is közreműködhessenek. A betegek számára rendelkezésre álló legfontosabb sebfertőzést csípő endoprotezis módszer a személyi higiénés szabályok ismerete és betartása!

Ha a műtét előtti fertőtlenítő fürdés elmarad vagy nem megfelelő, ez csípő endoprotezis a sebfertőzés műtét utáni kialakulásának lehetőségét, azáltal, hogy az ember szervezetében élő, normál körülmények között betegséget nem okozó baktériumok bőr, nyálkahártya, gyomor-bél traktusa friss műtéti sebbe bekerülve és elszaporodva gennyesedést okozhatnak. Az ajánlott fertőtlenítő eljárás műtéti beavatkozás előtt Műtétre kerülő betegnél közvetlenül csípő endoprotezis előtt a zuhanyozáshoz fertőtlenítő folyékony szappant biztosítunk.

Műtét előtt a járóbeteg maga gondoskodik a személyi higiénéjéről, de minden esetben kérjük, kérjen segítséget az ápoló személyzettől, ha a műtéti területet egyedül nem tudja megmosni. Fekvőbeteg esetén ezt a feladatot a szakápolók veszik át a betegtől. Kisgyermek esetén a gyermek fürdetését a szülő és az ápoló személyzet közösen végzi, felügyeli. Mindkét esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a műtéti terület fertőtlenítő lemosására! A műtét utáni lábadozás Fontos a napi rendszeres fürdés, kivéve a műtéti területet, amíg azt kötés fedi.

Mélyvénás trombózis, tüdőembólia

Miután a műtéti területről a fedő kötés eltávolításra kerül és az orvos nem rendelkezik máskénta napi fürdés javasolt a zuhanyzás során a műtéti területet is meg kell csípő endoprotezis. A teljes sebgyógyulást követően visszaáll az Ön által megszokott ülőfürdő vagy zuhanyzás napi rend. Mi történik Önnel a műtőben? A műtétet gerinc-érzéstelenítésben vagy altatásban narkózisban végezzük.

Az érzéstelenítés és az altatás jellemzőiről külön tájékoztató anyag áll az Ön rendelkezésére. Az altatóorvos szóban is tájékoztatja Önt a műtéti érzéstelenítést illetően, ezt követően tesz Ön erről külön beleegyező nyilatkozatot. Tekintettel arra, hogy az általunk általánosságban használt fertőtlenítőszerre vagy gyógyszerre egy egy betegnek túlérzékenysége allergiája lehet, és ha Önnek erre utaló információja van, ezt a műtét megkezdése előtt kérjük, ismételten jelezze.

Kérjük, amennyiben korábban vérátömlesztésben részesült, ezt az operáló - team felé jelezze. Egyéni elbírálás alapján vizelet elvezető katétert vezetünk a húgyhólyagba. A műtéti terület borotválása ha szükséges. A műtét területén a bőrt többször lemossuk fertőtlenítő folyadékkal. Steril lepedőkkel letakarjuk, csak a műtéti területet hagyjuk szabadon. A műtét menete: A csípőízületet több irányból, elölről, oldalról, és hátulról is fel lehet tárni.

A bőr és a bőr alatti szövetek megnyitása után vérzéscsillapítás következik, majd az izomzat épségére ügyelve eljutunk az ízület tokjáig, és azt is megnyitjuk. A combfejet kifordítjuk vápájából és a combnyakat a megfelelő síkban lefűrészeljük. A csontos vápát porctalanítjuk, kimélyítjük, és elhelyezzük benne a cementes vagy cement nélküli művi vápát.

Ezt követi a combcsont velőűrének megmunkálása. A protézist ideiglenesen a helyére illesztjük, meggyőződünk a kellő stabilitásról és a méretek helyes voltáról. Ezután a combcsontba véglegesen beépítésre kerül a cementes vagy cement nélküli szárkomponens a művi ízületi fejjel.

A szárat a fejjel a vápába helyezzük, csípő endoprotezis próbát végzünk. Bevarrjuk zárjuk a sebet, steril kötéssel látjuk el és még a műtőasztalon ellenőrző röntgenfelvétel készül. A műtéthez többszörösen ellenőrzött központilag vagy egyénileg sterilizált műszereket, implantátumokat használunk.

fájó fájdalom a bal csípőízület kezelésében

A műtét befejeztével még egy bizonyos ideig megfigyelés céljából Ön a műtőben marad. Post operatív szobába őrzőbevagy intenzív terápiás részlegre kerül állapotától függően további megfigyelés céljából.

A vezetéses pl. A fájdalom ellenére fontos, hogy Ön rövidesen elkezdje a légző- és értornát, mozgásgyakorlatokat. A vérrögösödést trombózist gátló injekciók adását, vagy az injekciót helyettesítő tablettás kezelést folytatjuk. Csípő endoprotezis állapotuk rendezett, úgy az őrzőből, intenzív osztályról mielőbb vissza- kerül az eredeti ápolási helyére. Fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, gyümölcslevek, levesek, szénsavmentes ásványvíz formájában. Javasolt az alsó végtagokat terpeszben, kicsit befordítva tartani, oldalra forduláskor a két alsó végtag közé párnát helyezni.

Gyógytornász segítségével az első napon általában felkelhet. A szívócsövet két-három nappal csípő endoprotezis beavatkozás után távolítjuk el.

voltaren ízületi áttekintés

Problémamentes esetben nappal a műtét után távozhat Intézetünkből. Távozáskor: 1.

A csípőprotézis műtét leírása és szükségességének okai

Zárójelentést és táppénzes igazolást kap. Ha bármilyen kérdése van, tegye fel kezelőorvosának. Varratszedés a műtét után nappal esedékes, de nem szükséges, hogy ez Intézetünkben történjen. A műtét után zuhanyozni kb.

További a témáról